De bakermat
Op een avond in Wortegem-Petegem, na een repetitie van hun jazzcombo, werd het zotte idee op tafel gegooid. Ze keken rondom zich: een drumstel, een saxofoon, een bas, een trompet en een gitaar.
“Wat als we het daar niet bij lieten? Waarom niet dromen van meer, van groter?
Glenn Miller, Count Basie, Benny Goodman en Duke Ellington: bigbandlegendes die ons voorbeeld zijn.
Op hun swingende muziek hebben duizenden mensen gedanst. Dat moeten wij gewoon ook doen!”
De 5 vrienden – Sam, Jo, Jasper, Jannes en Pieter – spraken over hun nachtelijke ingeving met toenmalig en huidig dirigent Jeroen. Ook hij ontving het ambitieuze plan met open armen.
Het zestal smeedde een muzikaal pact: bigbandmuziek in de Vlaamse Ardennen op de kaart zetten.
The Monkey Butlers Bigband was geboren.
2007 – 2018: eerste optredens, mijlpalen en het 10-jarig bestaan
Vanuit haar uitvalsbasis in de Sint-Martinusstraat in Petegem, zette de bigband haar eerste stappen.
Het orkest zwol aan en het samenspel kreeg vorm. Schatplichtig aan de traditie uit het bigbandtijdperk van de Roaring Twenties werd de sound gekneed. Stilaan werd het tijd voor de eerste optredens.
In november 2007 volgde de vuurdoop op de St. Ceciliaviering van de harmonie van Wortegem-Petegem. Een geslaagde entrée.
De Monkey’s hadden de smaak te pakken en verwierven vanaf 2008 naamsbekendheid. Meerdere optredens volgden: het Galabal v/h College van Oudenaarde, de 11 juli-viering in het Domein de Ghellinck in Elsegem, de Enaamse Feesten, en als klap op de vuurpijl een 1ste editie van hun eigen georganiseerd Kerst versus Swing-concert. Op dit befaamde kerstconcert – dat zich in 2010, 2012 en 2014 zou herhalen – was de gemeentelijke feestzaal van Wortegem tot de nok gevuld, swingden ze er de pannen van het dak, en was voortaan hun naam gemaakt.
Het ijzer smeden terwijl het heet is: dat viel bij deze bigband, die ondertussen in Wortegem haar vast repetitielokaal had gevonden, niet in dovemansoren. Als een speer werd hun muzikale C.V. verder aangevuld. Enkele mijlpalen: de Ronde van Vlaanderen in 2009, de Bierfeesten in 2010, De Retro-Ronde in 2011,
het 15-jarig bestaan v/h Kluisbos in 2012, de eigen opnames in Gent en de 1ste editie van Saint Ellington in 2013, Odegand en de Gentse bigbandwedstrijd in 2014, Couleur Jazz Festival in Arras (FR) in 2015 en het Oudenaards Lindyhopconcert in 2016. De kers op de taart was hun 10-jarig bestaan in 2017, uitbundig gevierd in zaal Brugzavel in Berchem.
2019 tot vandaag: wissel van de wacht, Corona en de toekomst
In het jaar 2019 stopten de toenmalige bestuursleden en werd binnen de rangen naar opvolging gekeken.
De reeds spelende leden Lorenz, Matthew, Jordy en Brecht namen de bestuursfuncties over en keken er al naar uit om de tijdslijn van de Monkey’s verder uit te tekenen. Dat plan moest door Corona 2 jaar in de ijskast worden gestopt. Bovendien kregen ze een extra domper toen ze te horen kregen dat hun repetitielokaal geen plaats meer voor hen bood.
Als een feniks rees TMBB echter weer uit de as, zette alle zeilen bij en bracht op 20 mei 2022 een spetterend optreden. Dit presenteerden ze in hun nieuwe thuishaven: Stijn Streuvels in Berchem.
Wat de toekomst nog in petto heeft, wie zal het zeggen? Maar met 15 jaar ervaring op hun teller hebben deze mannen wel nog wat in hun mars om voor leuke verrassingen te gaan zorgen…